Hva betyr egentlig effekt (kW)?

Endret Tue, 24 Jan 2023 ved 02:35 PM

Effekt er ladefarten og måles i kW. En ladestasjon kan ha én eller flere ladeuttak eller ladekabler. Du kan se maks effekt tilgjengelig per uttak/kabel på ladestasjonen. Effekten tilgjengelig kan variere på alle typer ladestasjoner, også hurtigladere. Effekten oppgitt er den maksimale effekten ladestasjonen kan gi, men vær oppmerksom på at bilen kan begrense ladefarten.

Forskjellige type ladere

CHAdeMO

Opprinnelig en japansk ladestandard og kabeltype. En del eldre asiatiske elbiler bruker denne pluggen. Av dagens elbiler er det stort sett bare Nissan som fortsatt bruker den.

I tillegg kan Tesla bruke denne med et CHAdeMO-adapter. CHAdeMO gir ladeeffekter opp til 62,5 kW, i Norge som oftest opp til 50 kW.

CCS

Denne hurtigladingsstandarden er nyere enn CHAdeMO, og har blitt europeisk standard. De fleste nye elbiler kommer som regel med denne standarden. CCS gir ladeeffekt opptil 350 kW for kompatible modeller.

Type 1 - eldre biler

Mange asiatiske elbiler, som Kia Soul og eldre Nissan Leaf, har denne typen plugg i den enden av kabelen som plugges i bilen ved normallading. Det er vanlig med ladekabler som har Type 1-støpsel i den ene enden, og vanlig husholdningskontakt (schuko) eller Type 2-støpsel i den andre.

Type 2 - Europeisk standard

Type 2-kontakter er den nye standardkontakten for normallading av elbil, og benyttes av alle europeiske elbilprodusenter. Elbiler med Type 1-kontakt kan også benytte ladestasjoner med Type 2-uttak, så lenge ladekabelen har Type 1 i den ene enden og Type 2 i den andre.